För att hålla dig konkurrenskraftig måste du ha effektiv och uppdaterad tillgång till rapporter med relevanta och aktuella siffror. Enligt en nyligen publicerad rapport från Visma Software svarar mer än hälften av alla tillfrågade ekonomichefer att rapportgenerering och datainsamling kräver mest tid av deras arbetsdag. Risken är tydlig – tunga processer och bristande insikt i ekonomiska data kan hindra dig från att fatta snabba och korrekta beslut.
En pålitlig rapporteringsfunktionalitet i ERP-systemet ger dig den insikt du behöver för att agera snabbt, sänka kostnader och maximera lönsamheten.
Att välja rätt system och kravställa är därför avgörande för en effektiv arbetsvardag. Använd därför punkterna nedan som en värdefull vägledning för vilka krav du kan och bör ställa:
1. Rapporteringsverktyget bör vara molnbaserat
Molnbaserade lösningar är idag en självklarhet för många – och av goda skäl.
Om du fortfarande arbetar med ett lokalt installerat system begränsar du teamets flexibilitet och effektivitet – något som märks tydligt när tempot ökar och snabba beslut behövs.
Med ett molnbaserat ERP-system och bra rapporteringsfunktionalitet kan du köra och visa rapporter var och när du vill, direkt i webbläsaren.
Det ger dig tillgång till realtidsinformation när du behöver den och möjliggör snabba, faktabaserade beslut – oavsett var ditt team befinner sig.
2. Rapporterna måste alltid innehålla uppdaterade siffror
Beslut baserade på gamla siffror kan bli kostsamma. Därför måste dina rapporter alltid – automatiskt och i realtid – visa färska och pålitliga data. Om ditt ERP-system har ett integrerat rapporteringsverktyg, säkerställ att integreringen verkligen levererar realtidsuppdateringar.
Alla system gör inte det, och skillnaden kan vara avgörande för att behålla kontrollen.
3. Lösningen måste vara enkel att komma igång med
Tid är pengar. Ingen vill spendera onödig tid på att bygga upp komplicerade rapportstrukturer.
Välj därför en lösning som gör att ni snabbt och enkelt kan komma igång – gärna med färdiga rapportmallar och automatisering.
På så sätt kan du börja rapportera och budgetera omedelbart.
4. Välj en lösning som låter dig anpassa rapporterna
Standardrapporter är bra – men sällan tillräckliga. Företag har olika mål, KPI:er och analysbehov. Välj därför en lösning som ger dig friheten att anpassa och bygga egna rapporter, utan att vara beroende av IT-avdelningen. Det ger dig snabbt översikt över just de områden som är viktigast för dig och din verksamhet.
5. Satsa på automatisering för att bli mer effektiv
Rapporteringsfunktionen bör automatisera så mycket som möjligt! Den bör till exempel automatiskt kunna publicera rapporter vid fasta tidpunkter och distribuera dem till relevanta mottagare. Det sparar mycket tid och säkerställer att beslutsfattare alltid har tillgång till den senaste informationen.
6. Behöver du rapportering på koncernnivå?
Om du har flera bolag inom samma koncern är det viktigt att kunna skapa ledningsrapporter som ger en helhetsbild. Välj en lösning som kan samla och aggregera data på tvärs av företag, inklusive möjligheten att eliminera interna koncerntransaktioner och hantera valutakonvertering.
7. Säkerställ att budgeterna kan skräddarsys
Budgetar och prognoser måste spegla verkligheten i just din verksamhet – inte tvärtom.
Se till att verktyget låter dig skräddarsy budgetmodeller, hämta data direkt från ERP-systemet och enkelt justera detaljnivån. Det ger dig både flexibilitet och kontroll – och därmed ett bättre beslutsunderlag för framtiden.
{{cta-1}}